Ukrán - Magyar Kulturális, Oktatási és Információs Központ
A központ létesítését a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma támogatta


Osztálykirándulás határon túlra
- 2011.03.08.

Szeretettel meghívjuk a Tisza forrásvidékére azokat az osztályokat, amelyeknek tanulói és tanárai szeretnék megismerni Kárpátalja történelmi nevezetességeit, természeti értékeit, és a kárpátaljai magyarság, különösképpen a Tisza forrásvidékén szórványban élő magyar nemzettársak életét.

tovább5 éves az ukrán magyar központ

Ukrán Magyar Kulturális, Oktatási és Információs Központ:
90600 Rahó, B. Hmelnicki 86. Ukrajna
rahocentrum@freemail.hu
tel./fax: + 380-3132 25 163

Működtetők:
Rahói Járási Ukrán - Magyar Kulturális Együttműködési Társaság
Nejzsmák Emma elnök
90600 Rahó, B. Hmelnicki 86. Kárpátalja/Ukrajna
tel./fax: + 380-313225163
mobil: 00 380 974 569 289

Falvak Kultúrájáért Alapítvány
Nick Katalin irodavezető
1134 Budapest, Gidófalvy utca 29.
tel/fax: + 36 1 340 77 17
mobil tel.: + 36 70 29 44 312


KULTÚRA, OKTATÁS, INFORMÁCIÓ

A civil szervezetek nemzetközi fejlesztési projektjeinek támogatására közzétett pályázat keretében a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma 2006-ban 5 millió forinttal támogatta a Falvak Kultúrájáért Alapítványt rahói Ukrán - Magyar Kulturális, Oktatási és Információs Központ létrehozása céljából.

Az Erik Alkotóház garázsából kialakított 20 férőhelyes oktatóteremmel, korszerű irodatechnikai és informatikai eszközökkel, valamint internet hozzáféréssel ellátott központ működtetéséről a budapesti székhelyű Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Rahói Járási Ukrán - Magyar Kulturális Együttműködési Társaság közösen gondoskodik.

A központ feladata a kulturális és gazdasági együttműködési lehetőségek feltárása, kapcsolatépítés.


Jubileumi gála

5 éves a centrum


Nyelvhatár a Tisza forrásvidékén

Budapest, 2011. december 9., péntek (OS) -

Becslések szerint megközelítőleg 3000 magyar él szórványban Kárpátalján a Tisza forrásvidékén. A második világháború után a magyar nyelv használata a szűkebb családi körbe szorult vissza. A többségi ukrán környezet és a vegyes házasságok miatt az idősebb generáció körében a kétnyelvűség jellemző, a közép és fiatal generáció pedig már ukránul beszél. A magyar nyelv, a magyar kultúra fennmaradásának elősegítését és a határon átívelő kapcsolatok előmozdítását szolgálja a rahói Ukrán Magyar Kulturális, Oktatási és Információs Központ, amelyet a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Rahói Járási Ukrán Magyar Kulturális Együttműködési Társaság hozott létre 2006-ban a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának támogatásával. A kizárólag önkéntesek által működtetett intézmény célja az ukrán - magyar kulturális és gazdasági együttműködési lehetőségek feltárása, új kapcsolatok létrehozása, a Rahói járás szórvány magyarsága fennmaradásának elősegítése. A két civil szervezet az elmúlt öt évben számos kulturális eseményt, anyanyelvi tábort, civil szervezeti és önkormányzati találkozót szervezett. Oktatást segítő eszközökkel látta el a vasárnapi iskolákat. Két településen újraindította a magyar nyelv oktatást, közreműködött Nagybocskó és Túrkeve testvérvárosi kapcsolatának létrehozásában. A központ megnyitásának 5. évfordulója tiszteletére szervezett a Magyar Nyelv Hete rendezvénysorozatot záró ünnepi gálán felléptek a Tisza Forrásvidéke Vasárnapi Iskolahálózat tanulói, az Európai Nőegylet kórusa és rahói Hucul Népdalkör. Az eseményre Budapestről, Nagybocskóról, Terebesfejérpatakról, Szvidovecről, Kőrösmezőről, Tiszabogdányból, Vidricskából és Rahóról érkeztek vendégek. A beregszászi konzulátus képviseletben Scherczer Károly konzul köszöntötte a résztvevőket. Az öt éves évforduló és a Magyar Nyelv Hete fontos mérföldköve a Tisza forrásvidékén szórványban élő magyarság fennmaradásáért folytatott missziónak, amelyet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és Rahói Járási Ukrán Magyar Kulturális Együttműködési Társaság a zászlajára tűzött. A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.
Kiadó: Falvak Kultúrájáért AlapítványJavaslatait, véleményét, kérdéseit küldje el nekünk e-mailben!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Honlapkészítés